KUBBE ALEMLERİ
Bir kemerin merkez ekseni etrafında 360 derece döndürülmesiyle oluşan, yarım küre biçimindeki yapı örtüsüne kubbe denir. Kubbenin yarım küre, basık, sivri, eliptik, parabolik, soğan başı gibi çeşitli biçimleri olabilir. Kasnak ya da bilezik adı verilen bir çerçeve üstüne oturtulabilir ve ışık almasını sağlamak amacıyla üstüne kubbe feneri adı verilen, pencereli, daire ya da çokgen planlı alçak bir kule eklenebilir. Mimari yapılarda, ana mekânı örten ana kubbe, büyüklüğüne göre iki ya da dört yönde yarım kubbelerle, payandalarla ya da ağırlık kuleleriyle desteklenebilir. Son cemaat yeri, avlu gibi mekanların örtülerinde küçük kubbeler kullanılmıştır. Kubbelerdeki büyük boyutlar Türk ve İslam mimarisindeki gelişimlerle ulaşılmıştır. Başlangıçta küçük boyutlu kubbeler inşa eden Türk mimarlar, özellikle İstanbul'un fethinden sonra büyük kubbeli eserler yapmaya başladılar. Mimar Sinan'ın Edirne'de Padişah II. Selim adına inşa ettiği Selimiye Camii, 31 metreyi aşan kubbe çapıyla Bizans İmparatorluğu devrinde yapılan Ayasofya'yı geride bıraktı. Günümüzdeki camilerin kubbe tarzı Osmanlı tarzının devamı niteliğinde, yeni malzeme ve yapım yöntemleriyle geliştirilmiş olarak kullanılmaktadır.
Kubbeler seramik, taş, bakır, kurşun gibi kaplama malzemeleriyle kaplanmıştır. Kubbenin en zirve noktasına kaplama malzemesini bağlamak, yağmur gibi dış etkilerden korumasını sağlamak hepsinden önemlisi semaya doğru yükselen yapı hissi verebilmek için tepe noktaya alem yapılmıştır.
Tarihsel süreçte Kubbe alemlerinde bakır, pirinç, mermer kullanılmıştır. Estekik kazandırabilmek için altın varak ile kaplanmıştır. Günümüzde Kubbe alemleri geleneksel alemlere ilave olarak plastik ve fiber kullanılmaktadır. Oldukça dayanıksız olan bu malzemeler bir kaç yılda özelliklerini kaybetmekte mimari yapı ile uyumsuz hale gelmektedir.
Dört Metal Sanat atölyelerinde yapılan alemler 304 paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Özel proseslerle dayanıklılığı artırılmakta, nanao teknoloji kullanılarak Altın rengi ile kaplanmaktadır. Ömür boyu renk garantisi verilen kubbe alemlerimiz, orijinal halleri değişmeden torunlarımıza miras bırakabileceğimiz 21. Yüzyıla damgasını vuran sanat eserleridir.
Dört Metal Sanat Atölyelerinde üretilen kubbe alemlerinin özellikleri
Dört Metal Sanat atölyelerinde yapılan alemler 304 paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Özel proseslerle dayanıklılığı artırılmakta, nanao teknoloji kullanılarak Altın rengi ile kaplanmaktadır. Ömür boyu renk garantisi verilen kubbe alemlerimiz, orijinal halleri değişmeden torunlarımıza miras bırakabileceğimiz 21. Yüzyıla damgasını vuran sanat eserleridir.
Korozyona Dayanıklı
Mükemmel korozyon dayanımına sahip, östenitik 304 katite paslanmaz çelikten mamuldür.
Sertlik ve Mukavemet
Yüksek teknoloji kullanarak metalin sertlik ve mukavemeti güçlendirilmiştir.
Hayal edemediğiniz doğal renkler
Hiçbir boyar madde kullanılmadan nano teknoloji ile metalin özgün rengi altın rengine çevrilmiştir.
Türk İslam sembolleri
Kullanılan modüller Türk İslam sanatında kullanılan geleneksel objelerdir. Pagan ve şaman sembolleri içermez.
Mimari Uyumluluk
Mimari yapının büyüklüğüne göre doğru ölçülerde butik olarak üretilir. Fabrikasyon mamül değildir.
Uzun Ömürlü
Mimari yapı göz önüne alınarak statik hesapları yapılır. Doğru kaideler üzerine oturtulur. Metal yorgunluğu minimuma çekilir. Bundan dolayı yüz yıllarca özelliği bozulmadan dayanabilir
Aşınmalara Karşı Dirençli
Güneş, yağmur, yağmurla taşınan asitiklere, rüzgarla taşınan zerrelerin sert çarpmalarına dayanıklı özel bir yüzeye sahiptir.
Sıcak ve soğuğa karşı dayanıklı
Aşırı soğuk ve aşırı sıcak gibi tabi olaylara dayanımı yüksektir
Okside olmaz
Paslanmaz çeliğin doğal özelliğinin yanında yüksek teknoloji yüzey işlemesi sayesinde oksidasyon oluşmaz. Oksit kirlerinin suyla temas etmesi ile oluşan akıntı ve çevre kirliliği oluşmaz.
Optimum maliyet
Kullanılan nitelikli ham madde, yüksek teknoloji, arge ve butik çalışmalardan dolayı diğer alem çeşitlerinden maliyeti yüksek görünse de; montajından sonra bir ömür boyu bakım gerektirmeyeceği için diğer ürünlerden daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz.